9 gode råd til din bibellæsning

Jeg oplever i høj grad når jeg snakker med venner og bekendte om bibellæsning at mange oplever det utrolig svært at komme igang med. Derfor vil jeg prøve i dette indlæg at komme med 9 forskellige måder at få gang i bibellæsningen. Derved håber jeg der er bare én du vil synes om og derigennem selv kommer igang med at læse i Bibelen.

1. Start fra en ende af

At starte fra 1. mosebog og så ellers køre på, kan virke som den umiddelbart logiske løsning når man tænker på hvordan man ellers læser bøger. Det kan være utrolig spændende at læse Bibelen fra en ende af, da man så kommer til at følge historien, igennem de historiske bøger, og får en fornemmelse for Bibelens tidslinje.
Dog vil de fleste nok opleve at køre død inden de når 3. eller 4. mosebog eller når man i flere måneder kun har læst i de profetiske bøger, som kan være ret kringlede og svære at forstå.

At læse Bibelen fra en ende af vil derfor nok kræve lidt vilje og udholdenhed, men vil også give en anden forståelse af historien mv.

2. Start med Det nye Testamente

Det nye Testamente vil mange mene er lettere at forstå i forhold til Det gamle Testamente.
Derfor vil det for mange være meget logisk at starte der i stedet for fra begyndelsen.

At læse Det ny Testamente kan gøres på forskellige måder. NT starter med de fire udlægninger af evangeliet, det kan være rigtig spændende at læse dem efter hinanden for at finde ligheder og forskelle på de 4 udlægninger – men andre vil også finde det kedeligt og ensformigt.
Derfor kan man eventuelt veksle mellem at læse i et evangelium og så tage et eller to af brevene inden man går igang med det læse det næste.

Denne måde vil være mere lige til og vil for de fleste også give mere personligt, da NT er lettere umiddelbart at forstå end GT.

3. Brug en bibellæseplan

Føler du ikke du får noget ud af “bare” at læse i Bibelen, så kan en bibellæseplan være en god hjælp. De fleste bibellæseplaner vil henvise til en bibeltekst, for det meste blot et enkelt afsnit eller to, og dertil vil der være en kort forklaring til teksten.

Det kan være en rigtig god hjælp til at forstå hvad man læser og til at strukturere din bibellæsning.

Bibellæseplaner kommer til alle aldre og målgrupper. Både på dansk og engelsk.
Bibellæser-Ringen tilbyder en række af forskellige læseplaner, både til børn, teens, unge og voksne, så du vil med garanti finde nogen der passer til dig. Du kan finde bibellæseplanerne fra Bibellæser-Ringe her.

Derudover findes der også flere online læseplaner eller apps til smartphones, hvoraf jeg gerne vil fremhæve én som jeg er særlig glad for.

YouVersion.com findes både online og som mobil-app og den tilbyder et hav af forskellige bibellæseplaner, samtidig med at du kan læse Bibelen direkte i appen eller på hjemmesiden. Dog er den autoriserede Bibel fra 1992 ikke tilgængelig, men til gengæld finder du både Bibelen på hverdagsdansk og den Danske Bibel fra år 1871 – udover det er der på en lang række andre sprog, bl.a. de største Engelske udgivelser mv.
YouVersion har mange forskellige bibellæseplaner, lige fra nogle der gennemgår hele Bibelen, til specifikke emner, fx glæde, håb, trøst, ægteskab osv. Dog er læseplanernes beskrivelser kun på engelsk.
Du kan finde en liste over alle læseplanerne fra YouVersion her.

4. Læs med en ven

Nogen gange kan det være godt at være flere til at hjælpe med at holde gang i bibellæsningen, derfor kan det anbefales at læse sammen med en ven.

Det kan gøres på flere måder, 1. at I fysisk sidder sammen og læser, enten hver for sig eller at den ene læser højt, eller 2. at I følger samme læseplan og måske ugentligt følger op på hinanden om hvordan det går, om man har gjort sig nogle tanker, har spørgsmål osv. også for at få en god snak omkring hvad man læser, så det også sidder lidt bedre fast.

5. Læs et afsnit af gangen

At læse i Bibelen skulle meget gerne være et livsprojekt som man aldrig bliver færdig med. Derfor er der heller ingen grund til at skynde dig.

Nogle kan godt sætte for høje mål, fx at læse Bibelen på et år, men når man har glemt at læse 7 dage i streg er det svært at komme igang igen og måske går man helt i stå i stedet for.

For at undgå det, er det godt ikke at lægge for meget press på og i stedet tage det stille og roligt – det er jo også vigtigt at det man læser hænger ved og for nogle er det lettere hvis man læser kortere afsnit af gangen.

6. Brug biblen på hverdagsdansk

Synes du af den autoriserede Bibel er svær at forstå kan det være en idé at prøve at læse i Bibelen på hverdagsdansk, som enten kan købes eller ligger gratis tilgængelig online (bl.a. via YouVersion.com).

Bibelen på hverdagsdansk får dog nogen kritik (noget også begrundet) af oversættelsen, men dermed ikke sagt at den ikke kan bruges (Faktisk er der også steder i Bibelen på hverdagsdansk som er bedre oversat end Bibelen fra 1992, så det går måske lige op). Jeg vil til enhver tid foretrække og anbefale den autoriserede Bibel fremfor Bibelen på hverdagsdansk, men hvis det hjælper til at få læst og forstå hvad man læser mener jeg det værd at tage med – så håber jeg blot at man på et tidspunkt også vil læse i den autoriserede.

7. Hør Det nye Testamente som lydbog

Bibelselskabet har udgivet Det nye Testamente som lydbog, læst højt at 6 kendte skuespillere.
Det er en rigtig god mulighed til dig der måske har svært ved at læse eller som måske tilbringer meget tid i bilen eller lignende.

Du kan købe lydbogen enten på CD eller USB til computeren.

8. Brug bibelkommentarer

Hvis du er typen der gerne vil vide alt – eller i hvert fald det meste – kan det være en god investering at købe nogle forskellige bibelkommentarer. Det er supplerende bøger som gennemgår Bibelen eller visse bøger, vers for vers. Der findes også meget baggrundsviden i kommentarene som kan være en stor hjælp, specielt når man taler om de profetiske bøger.

Her vil jeg gerne fremhæve to, som er dem jeg selv har, nemlig Credo Kommentaren og Lohses Bibelværk for menigheden.
Credo Kommentarene er meget uddybende og indeholder en masse baggrundsviden mens Bibel for menigheden er noget kortere og mere lige til. Desværre indeholder Credo Kommentaren ikke hele Bibelen, modsat Bibelværk for menigheden, men de arbejder på det og der kommer løbene nye bøger (Men det kan kun gå for langsomt).
Det skal dog siges at kvaliteten, også af ovennævnte serier, kan være afvigende – desværre.

9. Læs den “on locationen”

Jeg har selv haft fornøjelsen af at være på bibelskole i Israel og derigennem komme rundt og se stederne hvor Bibelens historier foregår. Det giver en ekstra dimension på bibellæsningen at man kan se det for sig og forestille sig hvordan det må have set ud på Bibelens tid.

Jeg vil anbefale alle på et eller andet tidspunkt at besøge Israel for at få tilføjet den dimension til din bibellæsning, det er simpelthen uvurderlig viden. Om du så gør det på en ferie eller om du som jeg tager på højskole i Israel er op til dig. Der afholdes også ture til Israel i kortere perioder med dette mål for øje – det kan du læse mere om her …

That’s all …

Her har du en liste med 9 måder at læse i din Bibel. Jeg håber du kan finde en måde som passer dig og så vil jeg ellers bare anbefale dig at komme igang.

Rigtig god fornøjelse med din bibellæsning =)

Kunne du lide, hvad du læste, må du meget gerne dele det med andre ...

       

Kunne du lide indlægget?

Jakob Kristensen Skrevet af Jakob Kristensen

Født i 1989 og gift med Hanne. Til dagligt arbejder jeg som markedsføringsansvarlig og i fritiden tager jeg ud som forkynder i ungdomsforeninger mv. I foråret 2011 var jeg 3 måneder på Discipelskole i Tiberias i Israel. Jeg sidder i bestyrelsen for Joffi, som er ungdomsafdelingen af Ordet og Israel.

Hold dig opdateret på Facebook